Over de eigenaars

Wij zijn Ruud en Jacqueline. Beide ‘echte’ Zaankanters. Geboren en grotendeels getogen. Met drie dochters zijn we in februari 1997 vertrokken naar Frankrijk om een kleine 10 jaar later te remigreren. Het spreekwoordelijke boek was uit, de dochters wilden studeren in Nederland en wij waren na 10 jaar hard werken ook aan iets anders toe. Jacqueline werkt nu in het onderwijs, Ruud werkt in de energiewereld. De dochters zijn inmiddels klaar met studeren, uit huis en volgen hun eigen levenspad. Het gaat ze goed.

In Frankrijk maakten we kennis met het boerenleven, de wijncultuur en de fijne keuken. Zelf waren we ‘de biologisch dynamische kleine boer’, met een geitenhouderij (kaas, yoghurt en andere zuivelproductmakelij en -verkoop), een ‘vente a la ferme’ (fruit, groente, kaas, jam, enzovoort), een klein restaurant (met uitsluitend eigen producten), een bakkerij en daarnaast exploiteerden we een activité touristique. Beter bekend als Camping JaJa. Googelend verschijnen er nog foto’s op het internet. Maar, de boer, hij ploegde voort (Werumeus Buning, 1935).

Jaarlijks inspiratie opdoen, 2016

JaJa Glaskunst is voortgekomen uit een uit de hand gelopen hobby. Die hobby ving aan met ijzerwerk van Ruud. Eenmaal terug in Nederland moest het eerste huisje – dat inderdaad wel héél klein was – snel plaatsmaken voor een tweede en groter. De boerderij in Frankrijk was nog niet verkocht. Snel werd aan het ijzerwerk glas-in-lood en nog iets later glaskunst toegevoegd, Jacqueline ging zich er bovendien tegenaan bemoeien en daarmee werd het huis te klein. Frankrijk werd verkocht en een nieuw huis leek op ons te hebben gewacht: Westzijde 358, een voormalig wijnhuis, slijterij, hoofdagentschap, bottelarij en deels de eerste particuliere bibliotheek in Zaandam. Bovenwoning met beneden een werkplaats en winkel. Aan de Zaan. Het was een wens, niet gedacht dat ze zou uitkomen. Toch ging het zo.

Westzijde 358 rond 1960

 

Westzijde 358, 2017

Aan de Westzijde ontwikkelden we de wens om het Franse leven met het Nederlandse te laten samengaan. En dat te delen. In de zomervakantie van 2014 ontstond het idee van de combinatie ijzer, glaskunst en exposities met wat te eten en te drinken. Op z’n Frans, aan de Zaan. Er moest veel verbouwd worden, veel administratief geregel en soms ‘gedoe’, maar het was het waard!

Heropening, 2016

Voorlopig is JaJa Glaskunst, inclusief exposities en wijnerij, en ons beider werk voldoende uitdagend, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je dat ‘met ons’ nooit zeker weet…